Wykonanie
Alternatywa dla tradycyjnych krokietów z
kapustą, czy
pieczarkami. Dobrze smakują zarówno
solo, jak i z
sosem grzybowym, czy choćby
ketchupem.Przepis na 8 krokietów.
Naleśniki:250 ml
mleka350 g
mąki30 ml
oleju roślinnego2
jajka250 ml gorącej
wodysól,
papryka ostra w proszku
Mleko zmiksować z
jajkiem i
mąką do połączenia składników. Dodawać stopniowo
wodę i dalej miksować. Na końcu dodać
olej, krótko zmiksować i odstawić na 30 minut.Farsz:2 laski
kaszanki10
pieczarek1
cebula½
czerwonej papryki½
żółtej papryki2
ogórki kiszonesól,
pieprz,
chili w proszku
olej do smażenia
Cebulę pokroić w piórka.
Paprykę i
pieczarki pokroić w kostkę.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulkę zeszklić na odrobinie
oleju, dodać
pieczarki i chwilę razem smażyć. Wrzucić
paprykę i smażyć razem do miękkości. Na koniec dodać
ogórki oraz
kaszankę bez błony, pokrojoną w plasterki. Wszystko razem jeszcze chwilę podsmażać i dobrze doprawić.Panierka:2
jajka1 szklanka
bułki tartejolej do smażeniaFarsz nakładać na naleśnik, zwinąć i obtoczyć w
jajku i
bułce. Obsmażyć na złoty kolor z wszystkich stron.