Wykonanie
Cała moja rodzina uwielbia naleśniki, nie tylko te na słodko a nawet wytrawne bardziej. Dotychczas naszymi ulubionymi były wiejskie kieszonki (kilk) ale te dzisiejsze chyba je wyprzedzą. Cienkie naleśniki nadziałam farszem podobnym do składników pizzy, poskładałam w koperty, opanierowałam i usmażyłam.
Mozzarella w środku świetnie się roztopiła i przy krojeniu była idealnie ciągnąca. Oczywiście podałam je z
sosem czosnkowym, który u nas
jada się litrami. Takie naleśniki polecam na drugie danie lub kolację.Składniki: na ciasto:3 szklanki
mleka300 g
mąki3
jajka1/3 łyżeczki
soli na nadzienie:200 g
kiełbasycebula200 g
mozzarelli1/2
czerwonej papryki1/2
żółtej papryki4 łyżki
kukurydzy z puszki300 g
pieczarekząbek
czosnkupieprzoreganododatkowo:
bułka tarta2
jajkamąkaolej do smażeniaSkładniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować farsz. Posiekaną
cebulę zeszklić i dodać plasterki
pieczarek. Kiedy się podsmażą wrzucić półplasterki
kiełbasy,
paprykę pokrojoną w kostkę i
kukurydzę. Doprawić
pieprzem i
oregano, smażyć chwilę. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki tak, żeby za bardzo się nie spiekły (bo będą się łamać przy składaniu). Na każdy naleśnik kłaść gruby plasterek
mozzarelli i dużą łyżkę farszu. Składać boki do środka formując kwadrat. Panierować w
mące,
jajku i
bułce tartej a następnie smażyć na złoto.