ßßß
Takie placuszki często robię na drugie danie lub kolację a dodaję do niech to, co akurat mam w lodówce. W smaku trochę przypominają pizzę i podobnie pachną. Świetnie smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym.Składniki:500 ml mleka300 g mąki2 jajka150 g pieczarek150 g żółtego sera1/2 żółtej papryki1/2 czerwonej paprykicebula150 g szynki3 łyżki olejułyżeczka ziół prowansalskichłyżeczka oreganosólpieprzJajka roztrzepać, dodać mleko, łyżę oleju i mąkę, odrobinę posolić. Zmiksować i odstawić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa, pieczarki i szynkę pokroić. Pozostały olej rozgrzać i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić a następnie dodać pieczarki, trochę posolić i przyprawić pieprzem. Kiedy się podsmażą, wrzucić paprykę i szynkę, doprawić ziołami. Trochę przestudzić i dodać wszystko do ciasta, wymieszać, na końcu dać ser. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po dużej łyżce ciasta i smażyć na rumiano.