Wykonanie
Takie placuszki często robię na drugie danie lub kolację a dodaję do niech to, co akurat mam w lodówce. W smaku trochę przypominają pizzę i podobnie pachną. Świetnie smakują z
ketchupem lub
sosem czosnkowym.Składniki:500 ml
mleka300 g
mąki2
jajka150 g
pieczarek150 g
żółtego sera1/2
żółtej papryki1/2
czerwonej paprykicebula150 g
szynki3 łyżki
olejułyżeczka
ziół prowansalskichłyżeczka
oreganosólpieprzJajka roztrzepać, dodać
mleko, łyżę
oleju i
mąkę, odrobinę posolić. Zmiksować i odstawić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa,
pieczarki i
szynkę pokroić. Pozostały
olej rozgrzać i wrzucić posiekaną
cebulę. Zeszklić a następnie dodać
pieczarki, trochę posolić i przyprawić
pieprzem. Kiedy się podsmażą, wrzucić
paprykę i
szynkę, doprawić
ziołami. Trochę przestudzić i dodać wszystko do ciasta, wymieszać, na końcu dać
ser. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po dużej łyżce ciasta i smażyć na rumiano.