ßßß Cookit - przepis na CEBULOWE LECZO Z KLOPSIKAMI

CEBULOWE LECZO Z KLOPSIKAMI

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne, pikantne, lekko słodko-kwaśne od chrupiących ogórków konserwowych, i z dodatkiem pysznych, małych mięsnych kuleczek.
Takie jest to leczo. Niezbyt tradycyjne ale my uwielbiamy ... z kromką świeżego pieczywa smakuje idealnie.
Polecam gorąco zwłaszcza w chłodniejsze dni.
Składniki: (na duży garnek)
6 sporych cebul
400g pieczarek
1 czerwona papryka
4 ogórki konserwowe
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka
koncentrat pomidorowy (do smaku)
olej
Na klopsiki:
1/2 kg dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego (ja miałam mięso gulaszowe)
1 cebula
1 jajko
2 łyżki kaszki manny
sól
pieprz
majeranek
bułka tarta do panierowania
Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, przyprawy i kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z każdej strony.
Przygotowanie lecza:
Na oleju podsmażamy pokrojone w piórka cebule wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Smażymy całość do momentu, kiedy cebula zacznie robić się szklista. Dorzucamy wtedy pokrojone w paski pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy słodką i ostrą paprykę. Całość podlewamy odrobiną wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut, Po tym czasie dorzucamy przygotowane wcześniej klopsiki oraz ogórki konserwowe pokrojone w paseczki. Mieszamy, ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z pieczywem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/11/cebulowe-leczo-z-klopsikami.html