ßßß Cookit - przepis na Pulpety w lekkim sosie paprykowym

Pulpety w lekkim sosie paprykowym

nazwa

Wykonanie

Nowy Rok to i nowe postanowienia. Najważniejsze z nich - odchudzić kuchnie. ;-) W związku z tym proponuję dziś gotowane pulpety w lekkim, paprykowym sosiku, bez dodatki mąki, śmietany czy innych niepożądanych w diecie składników. Miało być świeżo, lekko i smacznie. Wszystkie założenia spełniłam przygotowując to danie. :-)
500g mięsa mielonego
3 łyżki kaszy manny
1 jajko
2 cebule
3 czerwone papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
1/2 pęczka natki pietruszki
olej
1. Cebulę drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę.
2. Mięso mielone mieszamy z cebulą, jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Formujemy małe pulpety. Wrzucamy je na wrzącą wodę, gotujemy przez 30 minut.
3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę i paprykę. Zalewamy 1 szklanką wody, dusimy przez około 30 minut aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy, ugotowane pulpety, łączymy wszystko ze sobą. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/03/pulpety-w-lekkim-sosie-paprykowym.html