ßßß Cookit - przepis na Szukaj na blogu

Szukaj na blogu

nazwa

Wykonanie

Sernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat.
Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry w smaku, szybki do zrobienia, no i zawsze się udaje. Zero ryzyka, że opadnie czy popęka :)) Można go robić na zwykłych biszkoptach, herbatnikach, można przekładać nim biszkopt czy miodowe placki. Myślę, że ten serniczek niesłusznie odszedł w zapomnienie, wyparty 1000 innych słodkich nowinek... czas więc odświeżyć przepis :))
Składniki: (na tortownicę 23 cm)
1 kg białego zmielonego sera (ja użyłam już zmielonego z wiaderka)
4 całe jajka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy 40g bez cukru
1/2 szklanki mleka
herbatniki, biszkopty lub biszkopt na spód
aromat cytrynowy
bakalie
Wykonanie:
Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat cytrynowy. Masę zagotowujemy. Gotujemy całość około 15 minut (od zagotowania) na małym ogniu, ciągle mieszając. Budyń rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy do gotowanego twarogu. Ponownie gotujemy całość ok 10 minut. Na koniec dodajemy bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową.
Formę ( u mnie tortownica) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Studzimy. Wierzch dekorujemy dowolnie np. cienką warstwą galaretki lub polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/03/sernik-gotowany.html