Wykonanie
Od jakiegoś czasu ,,chodził" za mną sernik, ale jakoś nie bardzo chciało mi się go zrobić. To chyba lenistwo:) W końcu postanowiłam znaleźć jakiś przepis na sernik i kiedy tak siedziałam i sobie przeglądałam wszystkie te moje kajety, dla rozprostowania kości poszłam do kuchni zrobić sobie
kawę. Wyjęłam
mleko z lodówki, otwieram, nalewam do filiżanki, patrzę a tu pływa sobie
twarożek w mojej
kawie. Myślę sobie, no cóż
kawa do wylania,
mleko także i zastanawiam się czy któreś z kupionych sześciu litrów się jeszcze nada do mojej kawusi. Najgorzej jak cała partia kupionego przeze mnie
mleka będzie do wywalenia. Na szczęście następne było w porządku. Wtedy właśnie przypomniałam sobie o moim serniku. Mam już kwaśne
mleko, mam słodkie, tylko brak kwaśnej
śmietany w lodówce. Wysłałam , więc córkę do sklepu i tak to znów zagościła pyszna, kremowa melba, czyli serniczek na zimno
Składniki:1 litr słodkiego
mleka1 litr kwaśnego
mleka1/2 litra kwaśnej
śmietany4
jajka3/4 kostki
masła- ja dałam całą1 szklanka
cukru- uważam, że to za dużo polecam ok 1/2 szkl
cukru1
galaretka truskawkowa3 opakowania
herbatników- u mnie
biszkopt z 3 jajWykonanie:Oba
mleka razem zagotować.
Śmietanę wymieszać z
jajkami i wlać na gotujące
mleko, odcedzić otrzymany
twarożek.
Masło utrzeć dodając po trochu
cukru, następnie dodać
twarożek. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej
herbatnikami (ja upiekłam
biszkopt w zwykłej blasze, prostokątnej)
Galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, schłodzić i wylać na wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.