ßßß Cookit - przepis na Mini torciki - " niby mimozy"

Mini torciki - " niby mimozy"

nazwa

Wykonanie

Uproszczona wersja popularnego we Włoszech tortu "Mimoza", który najczęściej podaje się w Dniu Święta Kobiet.
W wersji oryginalnej ciasto przygotowuje się na bazie biszkoptu nasączonego ponczem i przekładanego kremem śmietankowym.
Moje torciki przygotowałam z ciasta francuskiego i przełożyłam kremem budyniowym . Kawałek ciasta biszkoptowego posłużył mi do wykończenia wierzchu tortu.
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
50 g cukru
200 g masła
ciasto biszkoptowe z 2 jajek
Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy ok.10cm. W połowie krążków wyciąć otwór o średnicy ok.7 cm. Na każdy pełny krążek/posmarowany wodą/ nakładać ten z otworom. Piec w gorącym piekarniku/190-200 st C / ok10-15 min.do lekkiego przyrumienienia się ciasta. Ugotować budyń i zimny połączyć z masłem ucierając całość na puszysty krem. Do każdego otworu upieczonego,wystudzonego krążka nakładać masę. Ciasto biszkoptowe pokruszyć i posypać wierzch tworząc delikatną kopulę.
Do nadziewania ciastek zamiast budyniu można przygotować krem cukierniczy i połączyć go z bitą śmietaną.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/03/mini-torciki-niby-mimozy.html