ßßß Cookit - przepis na RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BUDYNIEM

RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BUDYNIEM

nazwa

Wykonanie

Mrożone ciasto francuskie ma wiele walorów, ale jeden najważniejszy: wystarczy je tylko rozmrozić, żeby wyczarować w 20 minut... no... dobra - 30 minut coś pysznego. Tym razem pomyślałam o rurkach z kremem, gdyż od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką metalowych foremek do wykonywania tychże słodkości :-)
A potrzebujemy na nie:
opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (400g) - oczywiście ambitne panie domu, jeśli tylko dysponują czasem, mogą zrobić ciasto własnoręcznie
budyń śmietankowy na 0.5l mleka bez cukru
0.5l mleka
3 łyżki cukru
łyżeczka masła
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
odrobina cukru wanilinowego do posypania rurek
1 jajko
Wykonanie:
Ciasto francuskie odmrażamy. Ja zazwyczaj przekładam je poprzedniego dnia z zamrażarki do lodówki. Budyń śmietankowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając 3 płaskie łyżki cukru, i dodatkowo łyżeczkę masła, która sprawi, że nasz budyń będzie bardziej delikatny. Oczywiście można tez zrobić popularny krem budyniowy i nim napełnić nasze rurki. Z ciasta francuskiego wycinamy długie paseczki. Każdy pasek nawijamy na foremkę do rurek,rozpoczynając od jej wąskiej części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy w temperaturze 200st ok 15 min (do zezłocenia się). Po wystudzeniu napełniamy naszym wystudzonym budyniem bądź np. bitą śmietaną.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/05/rurki-z-ciasta-francuskiego-z-budyniem.html