Wykonanie
Mrożone
ciasto francuskie ma wiele walorów, ale jeden najważniejszy: wystarczy je tylko rozmrozić, żeby wyczarować w 20 minut... no... dobra - 30 minut coś pysznego. Tym razem pomyślałam o rurkach z kremem, gdyż od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką metalowych foremek do wykonywania tychże słodkości :-)A potrzebujemy na nie:opakowanie
ciasta francuskiego mrożonego (400g) - oczywiście ambitne
panie domu, jeśli tylko dysponują czasem, mogą zrobić ciasto własnoręcznie
budyń śmietankowy na 0.5l
mleka bez
cukru0.5l
mleka3 łyżki
cukrułyżeczka
masłaskórka otarta z 1 sparzonej
cytrynyodrobina
cukru wanilinowego do posypania rurek1
jajkoWykonanie:
Ciasto francuskie odmrażamy. Ja zazwyczaj przekładam je poprzedniego dnia z zamrażarki do lodówki.
Budyń śmietankowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając 3 płaskie łyżki
cukru, i dodatkowo łyżeczkę
masła, która sprawi, że nasz
budyń będzie bardziej delikatny. Oczywiście można tez zrobić popularny krem budyniowy i nim napełnić nasze rurki. Z
ciasta francuskiego wycinamy długie paseczki. Każdy pasek nawijamy na foremkę do rurek,rozpoczynając od jej wąskiej części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym
jajkiem i posypujemy
cukrem waniliowym. Pieczemy w temperaturze 200st ok 15 min (do zezłocenia się). Po wystudzeniu napełniamy naszym wystudzonym
budyniem bądź np.
bitą śmietaną.