ßßß Cookit - przepis na Na truskawki wylać tężejące galaretki.

Na truskawki wylać tężejące galaretki.

nazwa

Wykonanie

Truskawkowy tydzień trwa dalej na moim blogu :)
biszkopt :
5 jajek
3/4 szklanki. cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem :
budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła
góra :
2 galaretki truskawkowe
ok. 800 ml wrzącej wody
ok. 500 gram truskawek
Biszkopt : białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.
Dodawać po kolei żółtka miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Odstawić biszkopt do ostygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić na pół, będziemy używać jedną połowę, którą przekładamy z powrotem do tortownicy.
Krem : Szklankę mleka przelać do garnuszka i zagotować.
Do drugiej szklanki mleka dodać proszek budyniowy, cukier i mąkę.
Do gotującego się mleka wlać zimną mieszankę i energicznie mieszać, zestawić ze źródła ciepła.
Przełożyć budyń do miseczki w celu schłodzenia, przykryć folią dotykając powierzchni budyniu (nie pojawi się kożuch).
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu aż masa będzie jednolita.
Przełożyć krem na biszkopt.
Wierzch : Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i zostawić do ostudzenia.
Gdy galaretki będą letnie włożyć miskę z nimi do lodówki by lekko stężały.
Na biszkopcie z kremem wyłożyć truskawki.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/06/biszkopt-z-kremem-i-galaretka.html