ßßß Cookit - przepis na Ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto z budyniem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Oby dalej.
Tak dobrze.
Ze wszystkim.
biszkopt :
5 jajek
3/4 szklanki. cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem budyniowy :
budyń śmietankowy (bez cukru)
3 łyżki cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 5 łyżek dżemu truskawkow ego
300 gram truskawek
listki mięty
Biszkopt : białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.
Dodawać po kolei żółtka miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Odstawić biszkopt do ostygnięcia.
Biszkopt można przekroić na pół i wykorzystać jeden blat albo użyć całego.
Krem :
Do garnka przelać 1,5 szklanki mleka i cukier, podgrzewać.
W połówce szklanki mleko wymieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną.
Gdy mleko w garnku się zagotuje dodać zawartość szklanki z budyniem i energicznie mieszać trzepaczką do połączenia całości.
Pozostawić krem do lekkiego ostudzenia, kładąc na ciasto może być ciepły.
Składanie : Na wystudzony biszkopt wyłożyć warstwę dżemu truskawkowego (przepis tutaj).
Na dżem wyłożyć masę budyniową.
Wierzch ozdobić połówkami truskawek i miętą (użyłam truskawkowej).
Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/06/ciasto-z-budyniem-i-truskawkami.html