ßßß Cookit - przepis na Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

nazwa

Wykonanie

Dziś obiecana wczoraj rolada, z idealnym biszkoptem. Od dawna miałam ją w planach, ale nie byłam pewna, czy mi się uda. Wbrew moim obawom udała się i smakowała wyśmienicie, choć następnym razem zrobiłabym inny krem.
Ten, który użyłam tutaj, był w trakcie przygotowywania nie wystarczająco ścięty i przez to częściowo za bardzo wsiąkł w biszkopt. Następnym razem zrobię krem na bazie budyniu.
Przepis na biszkopt pochodzi ze strony moje wypieki i jest już od wielu lat moim ulubionym. Udaje się zawsze, choć nie rzucam go na podłogę w obawie o jej uszkodzenie ;-). Bez proszku do pieczenia, w smaku lekki, puszysty, po prostu niedościgniony. Do rolady zrobiłam połowę porcji i piekłam bardzo krótko. Ze zwijaniem nie byłam pewna, jakiej sztuczki trzeba użyć, aby biszkopt się nie połamał, ale wszystko się udało, bez specjalnych sposobów.
Na wszelki wypadek zwijałam zaraz po wystudzeniu, bo myślę, że jeżeli dłużej poleży, to trochę wyschnie i wtedy może nie być już tak elastyczny.
A Wy, jak zwijacie roladę? Może macie jakieś specjalne sposoby?
Biszkopt na roladę
(blacha ok. 35 x 30 cm)
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać i delikatnie wmieszać do ciasta (mikserem, na bardzo wolnych obrotach).
Ciasto rozsmarować równomiernie na blasze (koniecznie wyłożonej papierem) i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec ok. 8 minut w temperaturze 170 ˚C.
Krem jagodowy z mojego poprzedniego przepisu, choć z pewnością inny krem, na bazie masła i budyniu byłby lepszy pod względem konsystencji podczas przygotowywania.
Gotową roladę posmarowałam białą polewą i ozdobiłam cukrowymi serduszkami.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/01/rolada-biszkoptowa.html