ßßß Cookit - przepis na biszkopt z truskawkami na Dzień Matki

biszkopt z truskawkami na Dzień Matki

nazwa

Wykonanie

Próbuję piec. To bardzo pasujące słowo. Z biszkoptem tak już mam, że wychodzi mi albo nie. Stosuję wszystkie zalecenia ale mimo to czasami moje próby kończą się katastrofą. Dzisiaj mi się udało. Może dlatego, że święto i że dedykowane dla mamy. W tym dniu przypomina mi się zawsze jeden dowcip, opowiadany wielokrotnie przez mojego ojca.
Pani w klasie kazała dzieciom napisać opowiadanie z użyciem hasła: "Matka jest tylko jedna". Jak zwykle, Jasiu wykazał się największą oryginalnością :) Jego opowiadanie brzmiało tak: "Wróciłem ze szkoły, gdy mama siedziała z wujkiem w pokoju. Poprosiła abym przyniósł z lodówki dwie flaszki wódki. Znalazłem tylko jedną butelkę i krzyknąłem: Matka! Jest tylko jedna!". Dowcip stary ale jary :)
Tak więc, dla wszystkich mam z okazji ich święta. Biszkopt z budyniem, truskawkami i galaretką. Pracy nie wiele. Efekt za to zdumiewający. I pamiętajcie: Matka jest tylko jedna!
Składniki:
3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
półtora łyżki mąki ziemniaczanej
budyń waniliowy
galaretka truskawkowa
truskawki
Włączamy piekarnik na 160 stopni żeby był nagrzany gdy skończę przygotowywać ciasto. W foremce (28cm) wykładam dno papierem do pieczenia. Tylko dno! To ważne.
Zaczynamy od zrobienia ciasta biszkoptowego. Oddzielam żółtka od białek. Białka wrzucam do większej miski. Z odrobiną soli ubijam na sztywną masę. Dodaję cukier małymi porcjami. Następne są żółtka, pojedynczo mieszam z pianą. Na koniec porcjami dodaję przesiane mąki. Tak przygotowaną masę wylewam do foremki i wkładam do pieca na około 35 minut.
Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z pieca i czekamy aż wystygnie.
Ułatwiłam sobie życie gotowym budyniem. Wymieszałam go z cukrem i 2 szklankami mleka.
W kuflu przygotowałam galaretkę truskawkową wg zaleceń na opakowaniu.
Truskawki podzieliłam na połówki.
Gdy ciasto wystygło, wyjęłam je z formy i pozbyłam się papieru do pieczenia. Włożyłam ponownie do formy. Na wierzch wylałam budyń waniliowy, pilnując aby szczelnie zakrył ciasto. Jest to ważne bo będzie oddzielał ciasto od galaretki, która mogłaby w nie wsiąknąć. Na budyniu układam połówki truskawek. Zalewam galaretką i wstawiam do lodówki aby zastygła.
Moja mama nie spróbuje bo urlopują się z ojcem w Turcji ale ja nie zamierzam sobie odmawiać.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/05/biszkopt-z-truskawkami-na-dzien-matki.html