Wykonanie
Przepis na Pychotkę znalazłam TUTAJ i od razu dodałam do folderu, w którym zapisuje sobie ciekawe przepisy do wypróbowania.Po kilku tygodniach przyszedł czas na podjęcie próby :)Przepis oryginalny zmodyfikowałam, gdyż nie bardzo "kręciły mnie" pierniczki, którymi w oryginale pokryta jest góra ciasta.Posypałam je w zamian
płatkami migdałów.A teraz moje odczucia co do efektu końcowego :)Ciasto robi się szybko, muffinkowym sposobem: składniki sypkie do sypkich, mokre do mokrych. Niestety ciasto po upieczeniu jest bardzo zbite :( i ciężkie chociaż w smaku ok. Może to za sprawą dodanej coli?Nie powaliło mnie, chociaż - może się czepiam? Przecież brownie też jest "zakalcowate" :))Kremik za to rewelacja!Fajny pomysł, żeby do ugotowanego na wodzie budyniu dodać sypką
galaretkę. Wyszedł na prawdę rewelacyjny smak ...Generalnie ciasto wyszło smaczne, ale następnym razem do tego smacznego kremu wykorzystam ciemny
biszkopt albo jakieś ciasto bardziej zbliżone do tradycyjnego "murzynka" :))
Składniki na ciasto: (blaszka o wymiarach 26x16)250 g
mąki200 g
cukru3 łyżki
kakaoszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g rozpuszczonego
masła200 ml coca-coli2
jajka75 ml
mlekaWykonanie:Przygotować 2 miski. W jednej wymieszać wszystkie składniki suche (
mąka, pr. do pieczenia,
cukier,
kakao,
sól) a w drugiej wszystkie mokre (
masło,
jajka,
mleko, coca-colę). Następnie do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie mieszamy całość rózgą. Przelewamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki.Składniki na krem:3 opakowania budyniu
śmietankowego2
galaretki agrestowe1 kostka
margaryny (u mnie
Kasia)Wykonanie:Budynie rozrabiamy w 1 szklance
wody. Jeśli korzystamy z
budyni bez
cukru dodajemy
cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli budynie są z
cukrem -
cukru już nie dodajemy. Następnie zagotowujemy 1 litr
wody i na wrzątek wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Zagotowujemy. Do gorącego budyniu wsypujemy
galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. W misce ucieramy
margarynę dodając po łyżce budyniu.Na ciasto wykładamy 1/2 porcji kremu, przykrywamy 2 plackiem, na górę wykładamy pozostały krem. Całość posypujemy
płatkami migdałów, jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy oblać je dodatkowo
polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce.