Wykonanie
Murzynek z krememChciałam go wypróbować bo podobno jest świetny i
powiem ,że naprawdę jest z niedowierzaniem patrzyłam jak rośnie i prawie nie opada po upieczeniu. Upiekłam go w największej blaszce 25x39 cm i dałam rady przekroić na 3 i przełożyć kremem . Dziękuje pani Agatko za przepis :). Ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne mmm...
Składniki :2 szklanki
mąki krupczatki2 szklanki
cukru25 dag
margaryny lub
masła4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
kakao1/2 szklanki
mlekaKrem:1 L
mleka2 budynie
śmietankowe2
galaretki cytrynowe1 kostka
masłaPolewa:5 dag
masła lub
margaryny1/4 szklanki
cukru3 łyżki
kakao2 łyżki
mlekaOpis wykonania :1.
Margarynę lub
masło topimy w garnku, dodajemy
cukier,
mleko i
kakao dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywno, do masy
kakaowej dodajemy
mąkę, proszek,
żółtka i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy ok. 50 minut w 180 C .2. Z budyniu i
mleka gotujemy
budyń, do gorącego dodajemy suche
galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Masło ucieramy na puszysta masę dodajemy partiami wystudzony
budyń, przekładamy ciasto :)3. Polewa-
masło lub
margarynę gotujemy razem z
cukrem,
kakao i
mlekiem, lekko przestudzamy i wylewamy na ostudzone ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.(W oryginale bez kremu )
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy