ßßß
Składniki na ciasto kruche:4 szklanki mąki1 szklanka cukru3 jajka1 kostka masła1 łyżeczka proszku do pieczenia1 kg twarogu5 jajek1 szklanka cukru1 kostka masła3/4 szklanka mleka2 opakowania budyniu śmietankowegoPolewa:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru2 łyżeczki kakao5-6 łyżek mlekaWykonanie:Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszam w misce, wbijam całe jajka i łączę z mąką, aż powstanie coś jak drobne kluseczki. Potem dodaję miękkie masło i zagniatam ciasto. Zawijam w folię spożywczą i schładzam w zamrażalniku jakieś 30 min.Twaróg przepuszczam przez maszynkę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję żółtka. Białka ubijam na sztywno i odstawiam. Do masy maślanej dodaję porcjami zmielony twaróg. Na końcu daję ubite białka i mieszam delikatnie, aż piana połączy się z masą serową. Ja używam zawsze drewnianej łyżki do łączenia piany z białek z masą. I zawsze mieszam w jedną stronę.Gotową masę przekładam do garnuszka i wstawiam na średni gaz. Gotuję dłuższą chwilę,by ser się rozpuścił.Mleko i budynie mieszam ze sobą i wlewam na gotującą się masę. Chwilę jeszcze gotuję, cały czas mieszając. Konsystencją i smakiem przypomina serek homogenizowany. Zestawiam z palnika i odstawiam aby masa ostygła. Od czasu, do czasu mieszam. Schłodzone ciasto wyjmuję, dzielę na trzy części i rozwałkowuję, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placek piekę 15 min w temp 200'C. Placki przekładam jeszcze ciepłą masą serową i odstawiam na noc. Składniki polewy gotuję, a kiedy zastygnie, wykładam na wierzch ciasta i rozprowadzam nożem po całej powierzchni.