ßßß Cookit - przepis na KARKÓWKA Z GRZYBAMI I CEBULKĄ

KARKÓWKA Z GRZYBAMI I CEBULKĄ

nazwa

Wykonanie

Karkówka to taki wdzięczny produkt do obróbki :)
Można ją smażyć w całości, robić w plastrach panierowaną jak kotlet, zapiekać, smażyć, dusić na wiele sposobów.
Robię ją dość często bo moja gorsza połowa za nią przepada :)
Tym razem wybór padł na karkówkę z grzybami i cebulą, bo takiej nie zamieszczałam jeszcze na blogu:)
Składniki:
1 kg karkówki
250g pieczarek
3 cebule
sól
pieprz
majeranek
cząber
1 ząbek czosnku
olej
musztarda francuska
1 łyżka mąki
bulion
Wykonanie:
Karkówkę kroimy na plastry. Każdy plaster posypujemy mieszanką wymienionych przypraw,smarujemy musztardą francuską i polewamy olejem. Plastry układamy w plastikowym zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 2-3h. Po tym czasie mięso wyjmujemy i podsmażamy na patelni z każdej strony do zrumienienia. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i przekładamy: warstwą posiekanej cebuli, posiekanym czosnkiem i pokrojonymi w paski pieczarkami, aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy bulionem i tłuszczem tzw. smakiem od smażenia karkówki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 1.5h. Po tym czasie karkówka powinna być już miękka. Przelewamy ją wraz z sosem do garnka i sosik lekko zaciągamy mąką rozrobioną w odrobinie wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/01/karkowka-z-grzybami-i-cebulka.html