Wykonanie
Karkówka to taki wdzięczny produkt do obróbki :)Można ją smażyć w całości, robić w plastrach panierowaną jak kotlet, zapiekać, smażyć, dusić na wiele sposobów.Robię ją dość często bo moja gorsza połowa za nią przepada :)Tym razem wybór padł na
karkówkę z
grzybami i
cebulą, bo takiej nie zamieszczałam jeszcze na blogu:)
Składniki:1 kg
karkówki250g
pieczarek3
cebulesólpieprzmajeranekcząber1 ząbek
czosnkuolejmusztarda francuska1 łyżka
mąkibulionWykonanie:
Karkówkę kroimy na plastry. Każdy plaster posypujemy mieszanką wymienionych przypraw,smarujemy
musztardą francuską i polewamy
olejem. Plastry układamy w plastikowym zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 2-3h. Po tym czasie
mięso wyjmujemy i podsmażamy na patelni z każdej strony do zrumienienia. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i przekładamy: warstwą posiekanej
cebuli, posiekanym
czosnkiem i pokrojonymi w paski
pieczarkami, aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy
bulionem i tłuszczem tzw. smakiem od smażenia
karkówki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 1.5h. Po tym czasie
karkówka powinna być już miękka. Przelewamy ją wraz z sosem do garnka i sosik lekko zaciągamy
mąką rozrobioną w odrobinie
wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku.