ßßß Cookit - przepis na OGÓRKOWA NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH

OGÓRKOWA NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH

nazwa

Wykonanie

Zupę ogórkową zazwyczaj gotuję albo na skrzydełkach - jest wtedy delikatna, albo na wędzonym żeberku i wychodzi wtedy bardziej wyrazista z wędzoną nutą ... obie wersje są smaczne a zależą tylko od tego, co w danym momencie mam w lodówce lub zamrażarce.
Tym razem wygrzebałam piękne wędzone żeberka :-)
Składniki:
pasek żeberek wieprzowych
słoik ogórków kiszonych
5 ziemniaków
2 marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
2 łyżki sklarowanego masła
Wykonanie:
Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w kostkę. Żeberka zalać wodą,dodać liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę posolić i gotować ok 25 minut. Następnie dorzucić nasze warzywka: marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki. Gotować do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. O górki starte na tarce o grubych oczkach przesmażyć na sklarowanym maśle i przełożyć do zupy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych upodobań). Zagotować, dodać śmietanę wcześniej zahartowaną.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub koperkiem. Mięso z obranych żeberek pokroić w kostkę i dorzucić do zupy.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/11/ogorkowa-na-wedzonych-zeberkach.html