Wykonanie
Zupę
ogórkową zazwyczaj gotuję albo na skrzydełkach - jest wtedy delikatna, albo na wędzonym
żeberku i wychodzi wtedy bardziej wyrazista z wędzoną nutą ... obie wersje są smaczne a zależą tylko od tego, co w danym momencie mam w lodówce lub zamrażarce.Tym razem wygrzebałam piękne wędzone
żeberka :-)Składniki:pasek
żeberek wieprzowychsłoik
ogórków kiszonych5
ziemniaków2
marchewki2 małe
pietruszkikawałek
seleraliść laurowyziele angielskie2 łyżki
śmietany 18%sól,
pieprz2 łyżki sklarowanego
masłaWykonanie:Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w kostkę.
Żeberka zalać
wodą,dodać
liść laurowy,
ziele angielskie, odrobinę posolić i gotować ok 25 minut. Następnie dorzucić nasze warzywka:
marchewkę,
pietruszkę,
seler i
ziemniaki. Gotować do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a
mięso będzie odchodzić od kości. O górki starte na tarce o grubych oczkach przesmażyć na sklarowanym
maśle i przełożyć do zupy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od
ogórków (wg własnych upodobań). Zagotować, dodać
śmietanę wcześniej zahartowaną.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Posypać
pietruszką lub
koperkiem.
Mięso z obranych
żeberek pokroić w kostkę i dorzucić do zupy.