ßßß Cookit - przepis na GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

nazwa

Wykonanie

Znane są pod wieloma nazwami: oszukane gołąbki, cygańskie gołąbki, leniwe gołąbki, kotlety mielone z kapustą... itd - u mnie po prostu gołąbki bez zawijania. Szybka odmiana tradycyjnych gołąbków, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, bo tradycyjne gołąbki, są jakby nie patrzeć trochę pracochłonne.
To taka wersja dla zapracowanych pań domu :-)
Te bez zawijania robi się szybciutko, mieszając wszystkie składniki razem...a są prawie równie smaczne.
Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy!
Składniki:
600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe)
1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)
100g ryżu (1 torebka)
2 jajka
1 średnia cebula
2 łyżki kaszy manny
bułka tarta
majeranek
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Na sos:
2 łyżki mąki pszennej
500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki
śmietana 18%
ząbek czosnku
1 cebula
sól, pieprz, cukier, słodka papryka
koperek
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę manną i podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wyrabiamy masę aż do połączenia wszystkich składników. Następnie formujemy okrągłe klopsiki lekko je spłaszczając (najlepiej zwilżonymi w wodzie dłońmi). Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony.
Sos: cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i posypać koperkiem. Do sosu przekładamy gołąbki i zjadamy z tym, z czym lubimy :)
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/09/goabki-bez-zawijania.html