ßßß Cookit - przepis na LECZO Z KISZONĄ KAPUSTĄ

LECZO Z KISZONĄ KAPUSTĄ

nazwa

Wykonanie

Leczo z kiszoną kapustą to mój nowatorski pomysł na danie jednogarnkowe z tego co lubię najbardziej: karkówki, kapusty kiszonej, papryki i czerwonej fasoli.
Smaczne, pożywne, trochę odbiegające od standardów....danie zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Polecam!
A potrzebujemy:
1/2 kg karkówki
1 paprykę czerwoną
1 paprykę żółtą
400g kapusty kiszonej
1 cebulę
200g pieczarek
puszkę czerwonej fasoli
ziele angielskie
liść laurowy
przyprawę do leczo
przyprawę do karkówki
puszkę krojonych pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia mięsa
koperek
sól
ostrą paprykę
Wykonanie:
Karkówkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do karkówki, wstawiamy do lodówki na ok 1h. Kapuste kiszoną szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę. Karkówkę smażymy na oleju z każdej strony ok 5 minut, po czym przekładamy do odcedzonej kapusty. Na oleju po karkówce podsmażamy pieczarki, pokrojoną cebulę oraz paprykę. Całość przekładamy do garnka z kapusta i karkówką. Mieszamy, dodajemy przyprawę do leczo, ostrą paprykę, pomidory w sosie własnym i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę, posypujemy koperkiem, zjadamy ze świeżym pieczywem.... Smacznego!
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/07/leczo-z-kiszona-kapusta.html