ßßß Cookit - przepis na Bigos z młodej kapusty na ostro

Bigos z młodej kapusty na ostro

nazwa

Wykonanie

Składniki :
główka młodej kapusty, poszatkowana drobno
3 cebule pokrojone w kosteczkę
4 małe marchewki pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o dużych oczkach
2 białe papryki pokrojone w kosteczkę
1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę
200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
1 fenkuł, posiekany w drobne zapałki
pęczek koperku, posiekany
puszka pomidorów krojonych
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
4 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna jałowca
3 listki laurowe
szczypta papryki wędzonej
pół łyżeczki płatków chili
pół łyżeczki czosnku granulowanego
pół łyżeczki przyprawy curry
olej do smażenia
Przygotowanie :
Poszatkowaną kapustę włożyłam do garnka i wlałam do niej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe i dusiłam pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Resztę świeżych warzyw i pieczarki wrzuciłam na olej rozgrzany na patelni i smażyłam przez 10 minut na niedużym ogniu, często mieszając.
Gdy kapusta była już obgotowana, dodałam do niej przesmażone warzywa, pomidory, koperek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszałam i dusiłam pod przykryciem przez 25 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby w trakcie duszenia można jeszcze dolać wody.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2015/06/bigos-z-modej-kapusty-na-ostro.html