Wykonanie
Składniki :główka
młodej kapusty, poszatkowana drobno3
cebule pokrojone w kosteczkę4 małe
marchewki pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o dużych oczkach2 białe
papryki pokrojone w kosteczkę1
czerwona papryka pokrojona w kosteczkę200 g
pieczarek pokrojonych w plasterki1 fenkuł, posiekany w drobne zapałkipęczek
koperku, posiekanypuszka
pomidorów krojonychsłoiczek
koncentratu pomidorowegosólpieprz4 ziarna
ziela angielskiego2 ziarna jałowca3
listki lauroweszczypta
papryki wędzonejpół łyżeczki
płatków chilipół łyżeczki
czosnku granulowanegopół łyżeczki
przyprawy curryolej do smażeniaPrzygotowanie :Poszatkowaną
kapustę włożyłam do garnka i wlałam do niej około 3/4 litra
wody. Wrzuciłam
ziele angielskie,
jałowiec i
liście laurowe i dusiłam pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.Resztę świeżych warzyw i
pieczarki wrzuciłam na
olej rozgrzany na patelni i smażyłam przez 10 minut na niedużym ogniu, często mieszając.Gdy
kapusta była już obgotowana, dodałam do niej przesmażone warzywa,
pomidory,
koperek,
koncentrat pomidorowy i
przyprawy. Całość wymieszałam i dusiłam pod przykryciem przez 25 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby w trakcie duszenia można jeszcze dolać
wody.