Wykonanie
Leczo z
kiszoną kapustą to mój nowatorski pomysł na danie jednogarnkowe z tego co lubię najbardziej:
karkówki,
kapusty kiszonej,
papryki i
czerwonej fasoli.Smaczne, pożywne, trochę odbiegające od standardów....danie zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Polecam!A potrzebujemy:1/2 kg
karkówki1
paprykę czerwoną1
paprykę żółtą400g
kapusty kiszonej1
cebulę200g
pieczarekpuszkę
czerwonej fasoliziele angielskieliść laurowyprzyprawę do leczo
przyprawę do
karkówkipuszkę krojonych
pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki
koncentratu pomidorowegoolej do smażenia
mięsakopereksólostrą paprykęWykonanie:
Karkówkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, posypujemy
przyprawą do
karkówki, wstawiamy do lodówki na ok 1h.
Kapuste kiszoną szatkujemy, zalewamy
wodą i gotujemy z
liściem laurowym i
zielem angielskim do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy.
Pieczarki kroimy w plasterki,
paprykę kroimy w kostkę.
Karkówkę smażymy na
oleju z każdej strony ok 5 minut, po czym przekładamy do odcedzonej
kapusty. Na
oleju po
karkówce podsmażamy
pieczarki, pokrojoną
cebulę oraz
paprykę. Całość przekładamy do garnka z
kapusta i
karkówką. Mieszamy, dodajemy
przyprawę do leczo,
ostrą paprykę,
pomidory w sosie własnym i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodajemy
czerwoną fasolę, posypujemy
koperkiem, zjadamy ze świeżym
pieczywem.... Smacznego!