Wykonanie
Ilekroć jem tę pyszną zupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią :)Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "
dziwną" zupę na soku od
kiszonej kapusty z dużą ilością
majeranku,
kiełbaską ...i nazywała ja:kwas...Zupa kwas to potrawa tradycyjna znana już od kilkuset lat. Przygotowywana na bazie soku z
kapusty kwaszonej, stąd jej charakterystyczny kwaskowaty smak. Nie jest znana we wszystkich regionach Polski ale na Kujawach spożywana jest od niepamiętnych czasów, szczególnie od jesieni do późnej wiosny, czyli wtedy, kiedy jest dostępna
kapusta kiszona. W innych rejonach Polski zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :)Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z
ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z
makaronem lub
ziemniakami pokrojonymi w kostkę.Składniki:
włoszczyznakawałek
wędzonego boczku lub
żeberka albo 2-3
białe kiełbasylistek laurowyziele angielskiemajeranek (sporo)1/2 szkl. soku z
kiszonej kapustysólpieprzłyżka
mąki do zagęszczeniasłodka
śmietana 18%Wykonanie:
Marchew,
pietruszkę i
seler obieramy zalewamy
wodą, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie, kawałek
wędzonego boczku lub
żeberka albo
białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do
włoszczyzny 2 surowe
wędzone kiełbaski (tzw.polskie). Chodzi o uzyskanie lekko wędzonego smaku zupy. Nasz
wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw i
mięsa. Kiedy zawartość garnka jest już miękka wyjmujemy wszystko na talerzyk a do
wywaru wlewamy sok z
kiszonej kapusty. Ja zazwyczaj gotując
kapustę jako dodatek do obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę.
Wywar z
sokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupkę łyżką
mąki, dodajemy sporo roztartego w dłoniach
majeranku i obowiązkowo
śmietanę wcześniej zahartowaną zupą.
Marchewkę wcześniej wyjętą kroimy w drobną kostkę,
mięso obieramy i tez drobno kroimy i wszystko wrzucamy z powrotem do zupy.
I wersja wielkanocna - czysty barszczyk z dodatkiem
jajka i pokrojonej w paski
szynki :)