ßßß Cookit - przepis na BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI

BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI

nazwa

Wykonanie

Ilekroć jem tę pyszną zupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią :)Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbaską ...i nazywała ja:kwas...
Zupa kwas to potrawa tradycyjna znana już od kilkuset lat. Przygotowywana na bazie soku z kapusty kwaszonej, stąd jej charakterystyczny kwaskowaty smak. Nie jest znana we wszystkich regionach Polski ale na Kujawach spożywana jest od niepamiętnych czasów, szczególnie od jesieni do późnej wiosny, czyli wtedy, kiedy jest dostępna kapusta kiszona. W innych rejonach Polski zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :)
Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z makaronem lub ziemniakami pokrojonymi w kostkę.
Składniki:
włoszczyzna
kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo 2-3 białe kiełbasy
listek laurowy
ziele angielskie
majeranek (sporo)
1/2 szkl. soku z kiszonej kapusty
sól
pieprz
łyżka mąki do zagęszczenia
słodka śmietana 18%
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny 2 surowe wędzone kiełbaski (tzw.polskie). Chodzi o uzyskanie lekko wędzonego smaku zupy. Nasz wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy zawartość garnka jest już miękka wyjmujemy wszystko na talerzyk a do wywaru wlewamy sok z kiszonej kapusty. Ja zazwyczaj gotując kapustę jako dodatek do obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupkę łyżką mąki, dodajemy sporo roztartego w dłoniach majeranku i obowiązkowo śmietanę wcześniej zahartowaną zupą. Marchewkę wcześniej wyjętą kroimy w drobną kostkę, mięso obieramy i tez drobno kroimy i wszystko wrzucamy z powrotem do zupy.
I wersja wielkanocna - czysty barszczyk z dodatkiem jajka i pokrojonej w paski szynki :)
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/05/kujawski-kwas-babci-gusi.html