Wykonanie
Prezentuję kolejną pyszną zupę. Przeważnie jadana w okolicach Świąt Wielkanocnych, ale ja czasem lubię zjeść ją ot tak po prostu. Co prawda za
białą kiełbasą nie przepadam, ale sam barszcz uwielbiam :-)4 kawałki
białej kiełbasy1 duża
cebula5 ziaren
ziela angielskiego3
listki laurowe1
kostka rosołowa wołowa lub drobiowa1 łyżka
majerankusólpieprzNa 2-2 , 5 litra barszczu:1 barszcz biały
Winiar (w proszku)1 łyżka
mąki4 łyżki
śmietany 18%4
jaja na twardo
Kiełbasę zalewamy
wodą, tak aby była pokryta. Gdy zacznie się gotować nakłuwamy widelcem aby nie popękała.Gotujemy przez 15 minut po czym dodajemy cienko pokrojoną
cebulę,
ziele angielskie,
listki laurowe,
kostkę rosołową,
majeranek. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy kolejne 15 minut.
Kiełbasę wyjmujemy na talerz i całą zupę miksujemy (razem z listkami laurowymi i
zielem angielskim). Przelewamy do garnka, wkładamy ponownie
kiełbasę i dalej gotujemy.Następnie zaprawiamy barszcz: barszcz
Winiar mieszamy z
mąką,
śmietaną i szczyptą
soli, dodajemy kilka łyżek gorącego barszczu, ponownie mieszamy po czym wlewamy do garnka. Do smaku również można dodać trochę
chrzanu. Gotujemy jeszcze około 5 minut.Podajemy z pokrojonym
jajem ugotowanym na twardo.SMACZNEGO :-)