ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny biały barszcz wielkanocny

Tradycyjny biały barszcz wielkanocny

nazwa

Wykonanie

Bez białego barszczu czy żurku nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Dzisiaj odświeżony przepis na biały barszcz, taki na wędzonce, z białą kiełbasą i majerankiem. Lubicie? Robicie? Na żurek też przyjdzie czas, gdy zrobię już zakwas.
Składniki :
* 4 białe surowe kiełbasy
* kawałek żeberka wędzonego
* kawałek wędzonego boczku
* włoszczyzna
* 4 ziemniaki
* 4 jajka Farmio ugotowane na twardo
* 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
* mała kwaśna śmietana 18%
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
Przygotowanie :
Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Mąkę mieszamy z szklanką zimnej wody, dodajemy chochlę wywaru i mieszamy, dodajemy do zupy. Gotujemy, wrzucamy jajka. Doprawiamy majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość zaciągamy śmietaną. Barszcz biały podajemy gorący, posypany odrobiną świeżego majeranku.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/04/tradycyjny-biay-barszcz-wielkanocny.html