Wykonanie
Bez białego barszczu czy
żurku nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Dzisiaj odświeżony przepis na biały barszcz, taki na wędzonce, z
białą kiełbasą i
majerankiem. Lubicie? Robicie? Na żurek też przyjdzie czas, gdy zrobię już zakwas.
Składniki :* 4 białe surowe
kiełbasy* kawałek
żeberka wędzonego* kawałek
wędzonego boczku*
włoszczyzna* 4
ziemniaki* 4
jajka Farmio ugotowane na twardo* 3 łyżki
mąki pełnoziarnistej* mała kwaśna
śmietana 18%* 2 ząbki
czosnku*
sól,
pieprz czarny,
liść laurowy,
ziele angielskie,
majeranekPrzygotowanie :Z
włoszczyzny,
żeberka,
boczku,
kiełbasy i przypraw ugotować
wywar na barszcz. Wyciągamy
mięso, oddzielamy od kości i dodajemy do zupy.
Boczek kroimy w kostkę, a
białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy.
Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę
jajka.
Mąkę mieszamy z szklanką zimnej
wody, dodajemy chochlę
wywaru i mieszamy, dodajemy do zupy. Gotujemy, wrzucamy
jajka. Doprawiamy
majerankiem oraz świeżo mielonym
pieprzem. Całość zaciągamy
śmietaną. Barszcz biały podajemy gorący, posypany odrobiną świeżego
majeranku.