Wykonanie
W każdej rodzinie na pewno są potrawy tradycyjne, które na stałe są wpisane w menu. U mnie taką potrawą jest właśnie zalewajka. Pamiętam ją już z dzieciństwa. Moja mama też pamięta ją ze swojego dzieciństwa. Może to takie trochę sentymentalne danie, dlatego tak często gości na naszym stole? Po części pewnie tak jest :) No ok, ale duże znaczenie ma tutaj także fakt, że jest nie jest skomplikowana, szybko się ją przygotowuje i jest bardzo smaczna :)Zalewajka
7 obranych
ziemniakówwędzony boczek,
kiełbasa lub wędzone
żeberka250ml
żurku150ml
śmietany 18%3 duże ząbki
czosnkuduża
cebula2
listki laurowe3 ziarenka
ziela angielskiegopiecz czarny
sólZiemniaki pokrój w kostkę, umyj i przełóż do garnka. Dodaj
mięso ( u mnie wędzone
żeberka), zalej
wodą (tak do 3/4 wysokości garnka). Do garnka dodaj
czosnek pokrojony w plasterki,
liście laurowe i
ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości
oliwy. W kubku wymieszaj żur z
śmietaną i 2 łyżkami gorącej
wody (z garnka). Gdy
ziemniaki będą już miękkie, do garnka wlej żur wymieszany ze
śmietaną, wymieszaj dokładnie, przypraw
solą i
pieprzem do smaku. Na koniec dodaj podsmażoną
cebulkę. Gotuj jeszcze ok. 3-4 minut. Podawaj z wędzonymi
żeberkami i kromką
żytniego chleba.