ßßß Cookit - przepis na Żurek Śląski w chlebie podany

Żurek Śląski w chlebie podany

nazwa

Wykonanie

Żurek, tradycyjne polskie danie. Jest wiele sposobów przyrządzania tej sycącej i rozgrzewającej zupy. Postanowiłam podzielić się z Wami moim sposobem/przepisem Żurek. Podany w miseczkach chlebowych prezentuje się doskonale:)
Składniki:
(na około 5 porcji)
300g boczku wędzonego
600g kiełbasy
5 jajek (do podania)
10 ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
500ml zakwasu do żurku
2-3 listki laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku( po łyżeczce)
ząbek czosnku
ok. 2 litry wody
Wykonanie:
Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu.
Gdy woda z przyprawami na gazie się gotuje - kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy na rumiano.
Pierwszy na patelnię wrzucamy boczek, następnie kiełbasę, którą smażymy na wytopionym tłuszczu z boczku (razem z boczkiem)
Przekładamy boczek i kiełbasę do garnka z wodą.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po łyżeczce soli i pieprzu.
Po chwili wlewamy zakwas do żurku.
Mieszamy, gotujemy około 30 minut.
Pokrojone w kostkę ziemniaki kładziemy na dno miseczek, zalewamy żurkiem, kroimy jajka w plasterki.
Podajemy gorące.
Smacznego;)
* 1 jajko na porcje,
** 2 ziemniaki na porcje.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/09/zurek-slaski.html