Wykonanie
Pyszna, kwaśna zupa oraz łatwa do przygotowania. Można ją gotować z
ziemniakami lub bez, jak kto woli. Doskonała na zimne jesienne dni :-)Składniki:ok. 70 dag
kapusty kiszonejok. 50 dag wędzonych
żeberek30 dag
wędzonego boczku20 dag
kiełbasy2
cebule2 ząbki
czosnku5
ziemniakówliść laurowyziele angielskiemajeranekpieprz (najlepiej w kulkach)2 rosołkiWykonanie:
Kapustę pokroić, włożyć do garnka i zalać
wodą, dodać
przyprawy, posiekany
czosnek, 1 pokrojoną
cebulę i
żeberka. Gotować, aż
żeberka i
kapusta będą miękkie, po czym dorzucić również
kiełbasę (można pokroić ją w kawałki) i
ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę, dalej gotować.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać 1 pokrojoną
cebulę i przesmażyć razem, dodać do
kapusty. Kiedy
ziemniaki będą miękkie kwaśnica jest gotowa. Smacznego :-)