ßßß Cookit - przepis na Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbasą.

Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbasą.

nazwa

Wykonanie

Inspiracją do przygotowania tej zupy był dla mnie przepis Karola Okrasy .
Parę rzeczy pozmieniałam, czyli jak zwykle zrobiłam po swojemu: zupę zagęściłam śmietaną i mąką (u Karola zagęszcza się żółtkami)-my z mężem lubimy jak jajka w kawałkach "pływają" nam w talerzu. Zamiast boczku do przygotowania wywaru użyłam wędzonych żeberek, obrałam z nich mięsko i dodałam do barszczu.
Barszczyk wyszedł przepyszny, na pewno zrobię go jeszcze nie raz, zapraszam :)
Składniki:
4-5 białe parzone kiełbaski,
3 wędzone żeberka,
2 cebule,
1/2 l zakwasu na żurek,
150 g tartego chrzanu,
3 ząbki czosnku,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
4 łyżki śmietany 18%,
4 jajka ugotowane na twardo,
4 liście laurowe,
olej rzepakowy,
300 g ziemniaków obranych, pokrojonych w dużą kostkę,
majeranek suszony,
2-3 łyżki mąki,
Żeberka, 2 rozgniecione ząbki czosnku i 4 liście laurowe oraz 1 opaloną na gazie cebulę, wrzuć do garnka z 4 litrami wody. Zagotuj.
Następnie wyjmij ugotowane żeberka z garnka oraz cebulę, do garnka wrzuć ziemniaki, gotuj aż do miękkości ziemniaków.
Ugotowane żeberka obierz z mięsa i drobno pokrój.
Zakwas na żur wymieszaj i dolej do garnka, od czasu do czasu zamieszaj.
Do 3-4 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18% dodaj 2-3 łyżki mąki i odrobinę zimnej wody, wymieszaj. Niewielką ilość wywaru dodaj do śmietany, zamieszaj i wlej wszystko do barszczu.
Zagotuj.
Na samym końcu dodaj chrzan i majeranek, dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Kiełbaska:
Białą kiełbasę natnij w poprzek. 1 ząbek czosnku drobno posiekaj. Cebulę pokrój w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego wylej odrobinę oleju rzepakowego,wyłóż pokrojoną cebulą, posyp majerankiem, cebulę znów polej olejem rzepakowym, na cebulę połóż białą kiełbasę i czosnek, całość polej olejem rzepakowym.
Naczynie z kiełbasą wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na 15-20 minut.
Na każdy talerz wyłóż pokrojone jajka i kiełbaskę, zalej gorącym barszczem , podaj z pieczywem.
Źródło:http://kulinarnyzakatekao12.blogspot.com/2013/10/barszcz-chrzanowy-z-pieczona-biaa.html