Wykonanie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju "smarowidła" do
chlebka chrupkiego... pasty,
twarożki...szczególnie teraz - wiosną mamy bardziej ochotę na takie lekkie jedzonko.Wariacji na temat
twarożku jest wiele, ja zazwyczaj robię go ze
szczypiorkiem i
rzodkiewką, dziś dorzuciłam jeszcze świeżego
ogórka.Wersja podstawowa gziku to po prostu
twaróg,
śmietana i
szczypiorek.Składniki:
twaróg (miałam akurat już zmielony)
śmietana 12% (można użyć
jogurt)
szczypioreksól,
pieprzrzodkiewkaświeży
ogórekkoperekWykonanie:
Twaróg wymieszać ze
śmietaną, dodać pokrojoną w kosteczkę
rzodkiewkę, pokrojony drobno
ogórek zielony,
szczypior,
sól,
pieprz i
koperek. Wszystko dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce.