Wykonanie
Kurki to chyba jedne z ulubionych
grzybów Polaków.Podobno kiedyś był to rarytas dostępny tylko dla arystokracji :-)Teraz, każdy może nabyć 30-40dkg tych pysznych, delikatnych
grzybków i sporządzić z nich np. smakowitą zupę. Za mną zupa z
kurek "chodziła" uuu... kilka tygodni :-)Niestety nie mam nigdy dostępu do świeżych
grzybów, ale i tak się cieszę, że
mogę kupić mrożone.Dziś apetytowi stało się za dość - jak to mówią! :-)Narodziła się pyszna kurkowa z
makaronem.Składniki:- porcja rosołowa lub 4 skrzydełka- 0,4 kg
kurek- 2
marchewki- 1
pietruszka- kawałek
selera- 2
cebule średnie-
ziele angielskie-
liść laurowy-
pieprz,
sól- 3 łyżki
masła-
śmietana-
natka pietruszki-
koperek świeżyWykonanie:Gotujemy
wywar z kości i
włoszczyzny, aż do miękkości składników wraz z
zielem angielskim i liśćmi laurowymi,
solą i
pieprzem. Kiedy warzywa są miękkie wyjmujemy je, kroimy drobno w kostkę lub ścieramy na oczkach.
Kurki czyścimy bardzo dokładnie pod bieżącą
wodą. Duże
grzyby kroimy,
cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy
masło, wrzucamy
cebule,
kurki i podsmażamy ok. 10 minut. Następnie dodajemy je do
wywaru. Przyprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba, siekamy
zieleninę, dodajemy do zupy (już nie gotujemy), podajemy ze
śmietaną. Zupkę można serwować z
ziemniakami pokrojonymi w kostkę, drobnym
makaronem, grzankami,
groszkiem ptysiowym - czyli tak jak lubimy najbardziej. Smacznego.