ßßß Cookit - przepis na KURKOWA Z MAKARONEM

KURKOWA Z MAKARONEM

nazwa

Wykonanie

Kurki to chyba jedne z ulubionych grzybów Polaków.
Podobno kiedyś był to rarytas dostępny tylko dla arystokracji :-)
Teraz, każdy może nabyć 30-40dkg tych pysznych, delikatnych grzybków i sporządzić z nich np. smakowitą zupę. Za mną zupa z kurek "chodziła" uuu... kilka tygodni :-)
Niestety nie mam nigdy dostępu do świeżych grzybów, ale i tak się cieszę, że mogę kupić mrożone.
Dziś apetytowi stało się za dość - jak to mówią! :-)
Narodziła się pyszna kurkowa z makaronem.
Składniki:
- porcja rosołowa lub 4 skrzydełka
- 0,4 kg kurek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 cebule średnie
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz, sól
- 3 łyżki masła
- śmietana
- natka pietruszki
- koperek świeży
Wykonanie:
Gotujemy wywar z kości i włoszczyzny, aż do miękkości składników wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Kiedy warzywa są miękkie wyjmujemy je, kroimy drobno w kostkę lub ścieramy na oczkach. Kurki czyścimy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Duże grzyby kroimy, cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebule, kurki i podsmażamy ok. 10 minut. Następnie dodajemy je do wywaru. Przyprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba, siekamy zieleninę, dodajemy do zupy (już nie gotujemy), podajemy ze śmietaną. Zupkę można serwować z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, drobnym makaronem, grzankami, groszkiem ptysiowym - czyli tak jak lubimy najbardziej. Smacznego.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/04/kurkowa.html