Wykonanie
Na jesienne dni nie ma nic lepszego jak gorąca zupa. Ponieważ sezon
grzybowy wpełni proponuję pyszną tradycyjną zupę z
kurek na pożywnym rosole z
kury.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 90 min.Stopień trudności – łatwySkładniki: na rosół:korpus z
kury, łapki, skrzydełka i żołądek),1 duży
por,1 mały
seler,3 spore
marchewki,2
pietruszki (korzeń),3 gałązki
natki pietruszki,2
cebule,2
liście laurowe,4 ziarna
ziela angielskiego,kilka ziaren
pieprzu,
sól. na zupę:500 g umytych i osuszonych
kurek1 duża
cebula pokrojona w kosteczkę400 ml
śmietany1 łyżka
masła klarowanegokilka gałązek
koperkuSposób wykonania:do garnka wkładamy umyte części
kury, wlewamy 1 litr zimnej
wody, gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia,podczas gotowania zacznie pojawiać się szum na powierzchni
wody, należy go zbierać, najlepiej łyżką cedzakową aż uzyskamy klarowny
wywar,
cebulę obieramy z wierzchnich łupin, które mogą być brudne ale zostawiamy ostatnią brązową łupinkę,teraz dodajemy umyte i obrane warzywa oraz
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz i
sól,gotujemy na bardzo małym ogniu aż
mięso i warzywa będą miękkie, z rosołu wyjmujemy części
kury oraz warzywa, możemy też przelać go przez sito żeby pozbyć się liści,
pieprzu i
ziela angielskiego,dokładnie oczyszczone i umyte
kurki podsmażamy na
maśle, dodajemy posiekaną
cebulę,kiedy
cebula się ładnie zeszkli wlewamy
śmietanę, zagotowujemy a następnie hartujemy rosołem,całość łączymy z pozostałym gorącym rosołem,podajemy z
koperkiem.Inne propozycje:Kapuśniaczek z
grzybami