ßßß Cookit - przepis na Zupa grzybowa z kurek na rosole

Zupa grzybowa z kurek na rosole

nazwa

Wykonanie

Na jesienne dni nie ma nic lepszego jak gorąca zupa. Ponieważ sezon grzybowy w
pełni proponuję pyszną tradycyjną zupę z kurek na pożywnym rosole z kury.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 90 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki: na rosół:
korpus z kury, łapki, skrzydełka i żołądek),
1 duży por,
1 mały seler,
3 spore marchewki,
2 pietruszki (korzeń),
3 gałązki natki pietruszki,
2 cebule,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
kilka ziaren pieprzu,
sól. na zupę:
500 g umytych i osuszonych kurek
1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
400 ml śmietany
1 łyżka masła klarowanego
kilka gałązek koperku
Sposób wykonania:
do garnka wkładamy umyte części kury, wlewamy 1 litr zimnej wody, gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia,
podczas gotowania zacznie pojawiać się szum na powierzchni wody, należy go zbierać, najlepiej łyżką cedzakową aż uzyskamy klarowny wywar,
cebulę obieramy z wierzchnich łupin, które mogą być brudne ale zostawiamy ostatnią brązową łupinkę,
teraz dodajemy umyte i obrane warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól,
gotujemy na bardzo małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie, z rosołu wyjmujemy części kury oraz warzywa, możemy też przelać go przez sito żeby pozbyć się liści, pieprzu i ziela angielskiego,
dokładnie oczyszczone i umyte kurki podsmażamy na maśle, dodajemy posiekaną cebulę,
kiedy cebula się ładnie zeszkli wlewamy śmietanę, zagotowujemy a następnie hartujemy rosołem,
całość łączymy z pozostałym gorącym rosołem,
podajemy z koperkiem.
Inne propozycje:
Kapuśniaczek z grzybami
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/09/Zupa-grzybowa-z-kurek-na-rosole.html