Wykonanie
Trwa sezon na
grzyby. Mieszkam blisko lasu, więc codziennie widuje ludzi z koszami wypełnionymi
grzybami. U mnie
grzyby pojawiają się nawet na podwórku. Kiedyś bardzo lubiłam chodzić na
grzyby, a teraz jakoś nie
mogę się zmobilizować. Może to dlatego, że nie jestem wielką fanką grzybów? Choć, nie lubię dwa rodzaje:
pieczarki i
kurki, ale niestety one nie rosną w moich okolicach. Dlatego muszę zadowolić się kupnymi
kurkami, które też są naprawdę pyszne :) W tym sezonie była już jajecznica z
kurkami, zupa krem, więc teraz czas na zwykłą zupę
kurkową z dodatkiem
makaronu. Jeśli ktoś nie lubi zup z
makaronem, zawsze można zamienić
makaron na
ziemniaki :)porcja dla 4 osób
BULION WARZYWNY1,5 litra
wody2
marchewkipietruszka1/2
cebuli2
liście laurowesól,
pieprz+1 średniej wielkości
cebula2 łyżki
masła klarownego250 g
kureksól,
pieprz,1/2 szklanki
śmietany do zupy
natka pietruszki do podaniaugotowany
makaron ( u mnie łazanka i muszelki)
BULION WARZYWNY: Obierz i umyj warzywa.
Marchew i
pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę lekko opiecz (używam do tego kuchenki gazowej). Do garnka wlej
wodę, dodaj warzywa i
przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30-40 minut.
Cebulę i
kurki dokładnie oczyść i obierz. Na patelni rozpuść
masło.
Cebulę drobno posiekaj, a następnie przełóż na patelnię. Podsmażaj przez parę minut, po czym dodaj
kurki, przypraw
pieprzem i smaż ok. 10. minut. Gdy
kurki będą już gotowe, przełóż je do garnka z
bulionem i gotuj jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj
śmietanę wymieszaną z gorącym
bulionem. Przypraw
solą i
pieprzem. Podawaj z
makaronem i świeżą
natką pietruszki.