ßßß Cookit - przepis na GRZYBOWA

GRZYBOWA

nazwa

Wykonanie

Stwierdziłam ostatnio, że posiadam jeszcze sporo suszonych grzybków, w które zaopatruje mnie rokrocznie koleżanka z Polski. A jak są grzybki to gotuje się albo bigos albo zupę grzybową.
Bigos był nie tak dawno, więc padło na zupę grzybową.
Składniki:
suszone grzyby (ok 100g na duży garnek)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
2 małe cebule
liść laurowy
sól
pieprz
ziele angielskie
łyżka mąki pszennej
słodkiej śmietany 30%
masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz do podsmażenia grzybów i cebuli
natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby moczyć ok 2-3 godziny. Po tym czasie wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach warzywa:marchew, seler, pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno ugotowane grzyby. Podsmażyć całość. Do garnka z gotującymi się warzywami przelać bulion po ugotowanych grzybach, przesmażone grzyby z cebulą. Gotować wszystko ok 20-30min. Łyżkę mąki rozrobić w odrobinie wody - zaciągnąć naszą zupę. Żeby złagodzić smak zupy grzybowej i sprawić, żeby była aksamitnie delikatna, nie zważając na kalorie :) dodaję do niej zawsze śmietankę 30%. Posypać natką.
Serwować z makaronem (fajnie pasują łazanki lub drobne nitki rosołowe) lub czystą - bo zupka jest dość gęsta.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/03/grzybowa.html