Wykonanie
Stwierdziłam ostatnio, że posiadam jeszcze sporo
suszonych grzybków, w które zaopatruje mnie rokrocznie koleżanka z Polski. A jak są
grzybki to gotuje się albo bigos albo zupę
grzybową.Bigos był nie tak dawno, więc padło na zupę
grzybową.
Składniki:
suszone grzyby (ok 100g na duży garnek)1
marchew1
pietruszkakawałek
selera2 małe
cebuleliść laurowysólpieprzziele angielskiełyżka
mąki pszennejsłodkiej
śmietany 30%masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz do podsmażenia
grzybów i
cebulinatka pietruszkiWykonanie:
Grzyby moczyć ok 2-3 godziny. Po tym czasie
wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać
wodą, dorzucić
liść laurowy,
ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości
grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach warzywa:
marchew,
seler,
pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane
masło, wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno ugotowane
grzyby. Podsmażyć całość. Do garnka z gotującymi się warzywami przelać
bulion po ugotowanych grzybach, przesmażone
grzyby z
cebulą. Gotować wszystko ok 20-30min. Łyżkę
mąki rozrobić w odrobinie
wody - zaciągnąć naszą zupę. Żeby złagodzić smak zupy grzybowej i sprawić, żeby była aksamitnie delikatna, nie zważając na kalorie :) dodaję do niej zawsze
śmietankę 30%. Posypać
natką.Serwować z
makaronem (fajnie pasują łazanki lub drobne
nitki rosołowe) lub czystą - bo zupka jest dość gęsta.