Wykonanie
Zupa ziemniaczana czyli tradycyjna kartoflanka to szybka i bardzo smaczna zupa.Tradycyjnie gotowana jest z
boczkiem, u mnie w zmodyfikowanej formie: z klopsikami zrobionymi z wędzonej
metki.Zniewalająco pachnie już podczas gotowania, mimo swojej prostoty, nie sposób jej nie lubić...Składniki:80 dag
ziemniaków2
marchewki1
pietruszkakawałek
selera1
cebula2 litry rosołu lub
bulionuliście lauroweziele angielskie2 łyż.
masła150 ml
śmietany 18%3
suszone grzybkisólpieprznatka pietruszki1 wędzona
metkaWykonanie:
Ziemniaki,
marchew,
pietruszkę i
seler obrać, umyć i pokroić w kostkę lub zetrzeć na oczkach. W rondlu rozgrzać
masło, włożyć pokrojone warzywa,pokrojoną w kostkę
cebulę,smażyć kilka minut, dodać do gorącego rosołu. Dodać
listki laurowe,
ziele angielskie i
suszone grzybki. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Z
metki zdjąć osłonkę. Zrobić maleńkie klopsiki i wrzucić do gotującej zupy. Gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Śmietanę wymieszać z niewielką ilością zupy i mieszając wlewać do garnka, gotować 2 minuty. Posypać
natką pietruszki.Smacznego! :)Poniżej wersja zupy bez
śmietany...
i wersja zabielona
śmietaną ...