ßßß Cookit - przepis na KUJAWSKA KARTOFLANKA Z KLOPSIKAMI Z METKI

KUJAWSKA KARTOFLANKA Z KLOPSIKAMI Z METKI

nazwa

Wykonanie

Zupa ziemniaczana czyli tradycyjna kartoflanka to szybka i bardzo smaczna zupa.Tradycyjnie gotowana jest z boczkiem, u mnie w zmodyfikowanej formie: z klopsikami zrobionymi z wędzonej metki.
Zniewalająco pachnie już podczas gotowania, mimo swojej prostoty, nie sposób jej nie lubić...
Składniki:
80 dag ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 litry rosołu lub bulionu
liście laurowe
ziele angielskie
2 łyż. masła
150 ml śmietany 18%
3 suszone grzybki
sól
pieprz
natka pietruszki
1 wędzona metka
Wykonanie:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę lub zetrzeć na oczkach. W rondlu rozgrzać masło, włożyć pokrojone warzywa,pokrojoną w kostkę cebulę,smażyć kilka minut, dodać do gorącego rosołu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z metki zdjąć osłonkę. Zrobić maleńkie klopsiki i wrzucić do gotującej zupy. Gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością zupy i mieszając wlewać do garnka, gotować 2 minuty. Posypać natką pietruszki.
Smacznego! :)
Poniżej wersja zupy bez śmietany...
i wersja zabielona śmietaną ...
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/04/kujawska-kartoflanka-z-klopsikami-z.html