Wykonanie
Dzień dobry!Wczoraj pokazywałam Wam na fanpage zupę
ogórkową, więc idąc za ciosem dzisiaj kolejna smaczna zupa. Nieco świąteczna, ponieważ jak najbardziej nadaje się na wigilijny stół zamiast czerwonego barszczu, ale oczywiście można ją przygotowywać kiedy tylko macie ochotę. Zupę przygotowałam z
suszonych grzybów, w sezonie
grzybowym postaram się o drugi przepis na podobną zupę, ale ze świeżych.Wersja którą znajdziecie poniżej jest postna, ale do przygotowania takiej grzybowej możecie wykorzystać niedzielny rosół czy też
bulion mięsny.
Składniki:1 szklanka
suszonych grzybów3
marchewki1
pietruszkakawałek
selerakawałek
pora1
cebula2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprz1 szklanka
śmietany kremówkiWykonanie:
Grzyby zalewamy na noc gorącą
wodą, następnie gotujemy je w tej samej wodzie do miękkości.
Marchewkę,
pietruszkę i
seler obieramy.
Cebulę opalamy nad ogniem. Wszystkie warzywa zalewamy 1,5 l
wody, dodajemy
zioła i gotujemy przez około pół godziny, aż będą miękkie. Następnie przecedzamy aby
bulion był klarowny. Podobnie przecedzamy
bulion grzybowy. Oba łączymy. Duże kawałki
grzybów kroimy na mniejsze i wrzucamy do zupy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Opcjonalnie kroimy
marchewki w kostkę i dodajemy do zupy.
Śmietanę hartujemy odrobiną ciepłego
bulionu, dodajemy do zupy i chwilę podgrzewamy na małym ogniu.Gotową zupę
grzybową podajemy z
makaronem.Smacznego!