ßßß Cookit - przepis na BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

nazwa

Wykonanie

Dziś dla odmiany obiad z wieprzowiny.
Kupiłam 6 pięknych steków wieprzowych i były bitki wieprzowe.
Składniki:
steki wieprzowe (z karkówki)
2 cebule
sól, pieprz
odrobina słodkiej papryki
ząbek czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso rozbiłam tłuczkiem formując kotlety. Natarłam przyprawami i podsmażyłam z każdej strony na oleju aż do delikatnego przyrumienienia. Cebulkę pokroiłam i usmażyłam na złoty kolor na osobnej patelni. Podsmażone mięso wraz z wytworzonym sosikiem przelałam do cebulki. Dorzuciłam ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i podlałam odrobiną wody. Dusiłam na małym ogniu ok 45 minut. Po sprawdzeniu, że mięso jest już miękkie, sos można doprawić łyżką śmietany (jeśli wolimy jaśniejszy i delikatniejszy) i posypać koperkiem.
Podawać najlepiej z kaszą.
U mnie jednak królowały.... ziemniaki :)
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/03/bitki-wieprzowe.html