Wykonanie
Biała kiełbasa ma wyjątkowy smak, to bodaj najsmaczniejsza ze wszystkich
wędlin. Ponoć zrobienie jej nie jest trudne, może kiedyś się odważę,
póki co zdaję się na dobrą, ale kupną. Najczęściej jadana jest w okresie Wielkanocy i gotowana, a raczej parzona. Proponuję świetną alternatywę do
kiełbasy parzonej - pieczoną w piekarniku. Upieczona z
cebulą,
czosnkiem i
przyprawami jest jeszcze smaczniejsza i niezwykle aromatyczna. Nie czekaj do świąt, by się nią delektować. Podana z puree ziemnaczanym będzie super szybkim obiadem, z
pieczywem smaczną kolacją, bo wystarczy ułożyć
kiełbaski w naczyniu, a resztę
zrobi za nas piekarnik.
Składniki:4 kawałki
białej kiełbasy2
cebule2 ząbki
czosnku1
liść laurowy2 ziarnka
ziela angielskiegosól,
pieprz2 łyżki
olejuWykonanie:obrać
czosnek i
cebulękiełbaski ponakłuwać wykałaczką ( by nie popękały), następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z
cebulą pokrojoną w ćwiartki, zmiażdżonym
czosnkiem,
liściem laurowym i
zielem angielskimpiecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180`C. Jeśli lubisz bardziej przypieczoną na ostatnie 10 minut włącz funkcję grillapodawaj z puree ziemniaczanym. Super smakuje sama, jesli lubisz podaj ją z
sosem chrzanowym lub
musztardowym (po przepis zapraszam tutaj)SMACZNEGO !