Wykonanie
Niestety są na świecie rzeczy które uzależniają i tym razem nie myślę o tym diable zwanym potocznie facebook'iem. Każdy ma swoją obsesję.. moją jest robienie placków i naleśników. Muszę je robić i muszę je jeść. Zrobiłam ich mnóstwo. Różnych. Czasem lepszych czasem gorszych ale z przewagą jednak tych lepszych. Kombinuję możliwie jak się da żeby mi się nie znudziły. Po przygodach z różnymi rodzajami
mleka roślinnego przyszedł czas na różne
mąki. Na pierwszy ogień wybrałam gryczaną choć mówiąc szczerze obawiałam się jej specyficznego posmaku. Niepotrzebnie. Naleśniki wyszły świetne. Choć ich konsystencja jest nieco inna niż w przypadku tych tradycyjnych. Jeśli chodzi o nadzienie.. możecie wpakować tam wszystko. Ja dodałam
cukinię,
cebulę,
pieczarki i
ser pleśniowy. Czyli warzywnie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie dodać np. podsmażonego
kurczaka albo
boczek. Pierwsze spotkanie- bardzo pozytywne..
Składniki:100 g
mąki gryczanej2
jajkaszczypta
soliszczypta
pieprzuok szklanka
mleka3 łyżki
oliwynadzienie:2
cukinieduża
cebula300 g
pieczarekkrążek
sera camembertsólpieprztymianekolej do smażenia (u mnie z pestek
winogron)Wykonanie:Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie w misce. Odstaw na ok 30 minut. Po tym czasie usmaż naleśniki. Ja smażyłam je na naleśnikarce bez
oleju. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolej więcej
mleka.
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż.
Cukinie także pokrój w półplasterki i dodaj do
cebuli.
Pieczarki obierz, pokrój w plastry i dorzuć na patelnię. Przypraw
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Gdy wszystko będzie miękkie a naleśniki upieczone pokrój
ser w plastry. Ułóż go na naleśnikach, rozłóż warzywa i
zwiń. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!