Witaj w Indiach! Jest cudownie, smacznie i nietypowo. Jeśli lubicie eksperymenty to ten przepis powinien znaleźć się na liście do wykonania. Danie jest niezwykłe. Aromatyczne, ostre naprawdę świetne. Do tego chlebki chapati i już nic nie jest potrzebne.Składniki:500 g mięsa mielonegoszklanka groszku- mrożony trzeba rozmrozić2 duże pomidory- pozbawione skóry i pokrojone w kawałki1 duża cebula pokrojona w kostkę4 ząbki czosnku1 , 5 łyżeczki pasty imbirowej3 ziarna kardamonu2 listki laurowelaska cynamonupapryczki chili- wg gustu- użyłam 2 papryczekpół łyżeczki kurkumy1/4 łyżeczki kuminułyżeczka ziaren kolendry- utłuczone w moździerzupłatkichili- wg gustu- można pominąćłyżeczka ziaren pieprzułyżeczka garam masalasólolej do smażeniaopcjonalnie świeża mięta lub kolendra do podaniaWykonanie:Czosnek drobno posiekaj i oprósz solą. Rozgrzej olej. Gdy się rozgrzeje wrzuć liście laurowe, cynamon, kardamon i ziarna pieprzu. Mieszaj i smaż ok minutę i wrzuć cebulę. Wymieszaj i smaż aż cebula zmięknie ok 5 minut. Końcówką noża rozgnieć czosnek na pastę. Dodaj ją na patelnię a następnie dodaj pastę imbirową. Smaż 3 minuty. Wrzuć pokrojone papryczki i pomidory. Dodaj kolendrę i kurkumę. Całość wymieszaj i dodaj mięso. Smaż do momentu gdy mięso nie będzie surowe. Dodaj groszek i garam masala. Smaż przez kilka minut. Podawaj z chlebkami chapatti.Smacznego!