Wykonanie
Jakiś czas temu czytałam książkę "Wśród
mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach" Madhur Jaffrey. Specjalnie mi się nie podobała, więc nie
będę za wiele o niej pisać. Ważne, że na końcu autorka dodała zbiór swoich rodzinnych przepisów, w tym ten na kimę. To danie z
mielonego mięsa z dodatkiem warzyw, podawane z
ryżem lub plackami. Kilka
razy już je przygotowywałam i jeszcze mi się nie znudziło. Pewnie dlatego, że jest pikantne, aromatyczne i rozgrzewające, po prostu pyszne. Liczba składników wydaje się dość duża, ale to naprawdę łatwe danie.Kima- 1/2 szklanki
jogurtu- 1/4 łyżeczki
kurkumy- 1/2 łyżeczki
chili w proszku- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu- 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry- 1/2 łyżeczki
soli- kawałek
imbiru (ok. 2,5 cm)- 2 ząbki
czosnku- 250g
mielonego mięsa(najlepiej
jagnięciny)- 1 łyżka
oleju arachidowego- 1 laska
cynamonu- 1
liść laurowy- 2 strączki
kardamonu- 1
czerwona cebula- 1/4 szklanki
przecieru pomidorowego- 100g rozmrożonego
groszku- 1 łyżka drobno posiekanej
kolendry- 1
papryczka chili (najlepiej zielone)- 1/2 łyżeczki
garam masali1) Wymieszać
jogurt,
przyprawy, starty
imbir i zgnieciony
czosnek.2) Dodać
mięso i dokładnie wymieszać, by wchłonęło
jogurt.3) Na
olej rozgrzany na średniej patelni włożyć
cynamon,
liść laurowy i
kardamon.4) Kilka
razy zamieszać i dodać drobno posiekaną
cebulę.5) Smażyć, aż zbrązowieje, po czym dodać
mięs i smażyć, mieszając, przez 5 minut.6) Dodać
przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny,co kilka minut mieszając i dolewając
wodę w razie potrzeby.7) Zdjąć pokrywkę i smażyć przez 5 minut, po czym wyjąć
cynamon,
liść laurowy i
kardamon.8) Dodać
groszek, posiekaną
kolendrę, posiekane
chili,
garam masalę i 3 łyżki
wody.9) Wymieszać, przykryć i podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut.10) Podawać z
ryżem i całymi listkami
kolendry.Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 320 kcal