Wykonanie
Planowałam zrobić angielskie crumpety. Ale odkryłam, że nie mam
drożdży.
Plany musiały natychmiast ulec zmianie bo mój syn domagał się placków. W dodatku spodziewałam się gości więc nie miałam zbyt wiele czasu na zastanawianie. Połączyłam właściwie tylko to co nawinęło mi się pod rękę. Efekt? Placki wyszły bardzo dobre z lekkim budyniowym posmakiem. Jak to placki są szybkie i bezproblemowe. Wystarczy łyżka i miska. Idealne dla dzieci ale nie tylko. Nawet moi goście zupełnie niespodziewanie zażyczyli sobie po jednym "na
drogę":)
Składniki:szklanka
mąki pszennej1,5 szklanki
mleka1
jajkołyżka płynnego
miodu (u mnie malinowy)łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki budyniu (proszkułyżeczka
oliwydo podania:
miód,
dżem,
jogurt naturalny itpWykonanie:Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj tak aby nie było grudek. Smaż placki z obu stron na zloty kolor. Ja smażę je na maszynie do placków więc nie używam już dodatkowo
oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!