Wykonanie
Placki to jedyne słuszne śniadanie według moich dzieci. Nie zadaję już pytań: co byście zjedli na śniadanie? Ponieważ odpowiedź jest zawsze jedna, jedynie słuszna i zawsze ta sama: Placki :). No więc dziergam te placki z rana i smażę górę mącznego cuda i co rusz próbuję nowych kombinacji. Czasami z potrzeby chwili, bo w lodówce akurat nie ma
mleka (no to
kefir,
maślanka,
woda gazowana,
mleko kokosowe), a to na półce zabrakło
mąki pszennej, więc razowa, gryczana czy owsiana. Raz na drożdżach, raz na
zsiadłym mleko, raz na
proszku do pieczenia. Dzisiejsza wersja powstała z braku
mleka w lodówce, stąd w przepisie
jogurt naturalny i z niechęci do
oleju na patelni, stąd
masło w składzie ciasta. Placki są bardzo delikatne, lekko kwaśne dzięki jogurtowi, lekko słodkie od
miodu, no maślane od
masła.Składniki:1 szkl
mąki pszennej1 szkl
jogurtu naturalnego2 łyżki
miodu płynnego1
jajko3 łyżki
masła klarowanego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzepis:- Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Oczywiście
masło należy najpierw rozpuścić. I smażymy dowolnej wielkości i dowolnego kształtu placuszki z obu stron na rumiany kolor. Podajemy na ciepło, ale rozchodzą się w mgnieniu oka nawet na zimno. Najlepiej smakują w towarzystwie
owoców i
miodu.Smacznego :)