Wykonanie
Zastanawialiście się kiedyś co jedli starożytni Grecy? No to koniec zastanawiania się. Tak, na pewno jedli tiganites:) Pierwsze wzmianki o tych plackach pochodzą z IV wieku p.n.e. Więc Grecy twierdzą, że to pierwsze naleśniki na świecie. I mają to udokumentowane:) Nie wiem ile w tym prawdy ale wiem, że po pierwsze są najprostsze i najszybsze. A po drugie myślę, że możesz zaufać długoletniej tradycji i uwierzyć, że są pyszne. Co prawda przepisy na nie mogą się różnić ale myślę, że każda wersja jest świetna. Miałam okazję trochę pozwiedzać Grecję. Zarówno kontynent jak i wyspy. Przy tych plackach zawsze ustawiały się ogromne kolejki. Są niezbyt słodkie dlatego zawsze stały w towarzystwie
miodów,
dżemów- za słodkich jak na mój gust. Można podawać je także z
jogurtem greckim z odrobiną
cynamonu. Uwielbiam! Uwielbiam! Uwielbiam!
Składniki:kubek (250 ml)
mąki pszennej250 ml
mleka1
jajkołyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
cukrułyżka
oliwymiód,
dżem,
jogurt,
owoceWykonanie:W misce wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto jest dość rzadkie ale na patelni formuje się w zgrabne placki. Smaż placki aż będą rumiane z obu stron.Smacznego!