Wykonanie
Lekkie i delikatne ciasto, do którego swobodnie możecie dodawać każde
owoce, nawet te mrożone :) Gwarantuję, że uda się nawet bardzo początkującym wypiekaczom słodkości! :) Żadnych zakalców, żadnych opadających wierzchów, lekkość iście biszkoptowa! :)Składniki:500g
mąki pszennej6
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczenia100ml
oliwy z oliwek4 łyżki słodziku w proszku (możecie zastąpić
cukrem - jakieś 180-200g)duuuużo
owoców :)Jeśli ciasto będzie za gęste, możecie dolać odrobinę
mleka.
Do dzieła:Oddzielamy
białko od
żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Następnie nie przerywają ubijania dodajemy stopniowo pozostałe składniki:
cukier, następnie
żółtko, a na końcu
oliwę. Całość ubijamy jeszcze przez chwilę, po czym mieszamy delikatnie łyżką z przesianą przez sito
mąką z
proszkiem do pieczenia.W
między czasie nagrzewamy piekarnik do 180*C. Ciasto wylewamy do wcześniej natłuszczonej i posypaną
bułką tartą blachy (możecie także wyłożyć ją papierem do pieczenia). Na wierzch układamy
owoce i dociskamy je do dna blachy, po czym na górę kładziemy drugą
owocową warstwę. Jeśli macie dużo
owoców - wypełnijcie nimi całą blachę :) Im mniejsza blacha, tym wyższe będzie ciasto :)PS. Moje ciasto jest ciemne i dość zbite - ponieważ obsesyjnie używam do wszystkich wypieków
mąki Pełne Ziarno Lubelli :))