ßßß Cookit - przepis na Racuchy jogurtowe z wiśniami

Racuchy jogurtowe z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam racuchy, z róznymi dodatkami, drożdżowe, czy nie. Wszystkie smakują doskonale. Racuchy na jogurcie naturalnym, są lekkie i z mniejszym wyrzutem możemy je wcinać;) Bez dodatku cukru, a do wiśni dodałam miodu..
Można pokusić się o stwierdzenie, iż to takie odchudzone racuchy.
Składniki:
250g jogurtu naturalnego
jajko
4-5 łyżek mąki pszennej
szklanka wydrylowanych wiśni
2 łyżki miodu
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Z aczynamy od przygotowania ciasta:
Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy jajko, mieszamy,.
Następnie dosypujemy stopniowo po łyżce mąki, ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy około 2-3 łyżki oliwy.
Smażymy racuchy na wolnym ogniu na złoty kolor (2 łyżki ciasta na jednego racucha)
Podczas smażenia racuchów przygotowujemy wiśnie:
Do garnka przesypujemy wydrylowane wiśnie, wstawiamy na gaz, dodajemy miód i podsmażamy na wolnym ogniu kilka minut.
Podajemy racuchy razem z wiśniami od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/08/racuchy-jogurtowe-z-wisniami.html