Kolejna propozycja przygotowania placuszków na bazie serka ricotta, który doskonale można zastąpić zwyczajnym lub waniliowym serkiem homogenizowanym.Dodatek pachnących kwiatów lawendy i miodu lawendowego nadaje im niepowtarzalnego smaku.Składniki:1 00 g ricotty lub serka homogenizowanego120 g jogurtu naturalnegook.5 łyżek mleka1 jajko100 g mąki pszennej lub orkiszowejszczypta soli0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaoraz1 łyżeczka kwiatów lawendymiód lawendowy /do dekoracji/olej lub oliwa do smażeniaWykonanie:Ricottę lub serek przełożyć do miski.Dodać jogurt,jajko i pozostałe składniki.Wyrobić ciasto.Dodać kwiaty lawendy.Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smażyć małe placuszki / z obu stron/.Usmażone, rumiane placki układać na półmisku wyłożonym papierowym ręcznikiem.Jeszcze ciepłe placuszki prżłozyć na talerze i polać miodem lawendowym.