Wykonanie
Miodowniki pieczone w słoikach to bardzo fajny pomysł na słodki prezent. Przezroczysty słoik aż prosi się, by przepasać go świąteczną wstążką, a
potem owinąć w folię i podarować komuś, kto na to zasłużył.Poniższy przepis to wersja podstawowa, warto urozmaicić ją o
przyprawy korzenne,
orzechy,
bakalie.Składniki (na 4 słoiki o poj. 200 ml)300 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g płynnego
miodu + 4 łyżki do polaniaszczypta
soli2
jaja150 ml
mleka50 ml
olejukasza mannaWykonanie:W misce wymieszać
mąkę z proszkiem. Dodać
miód,
sól,
jajka,
mleko i
olej. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie.Wnętrza słoików wysmarować tłuszczem i posypać
kaszą manną. Słoiki napełnić
ciastem do 2/3 wysokości.Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Gdyby miodowniki zbyt szybko się rumieniły, przykryć wierzch folią aluminiową.Przed podaniem każde ciasto polać łyżeczką
miodu.Smacznego!(przepis pochodzi z magazynu Sielskie Życie 6/2013)