ßßß Cookit - przepis na MIODOWNIKI W SŁOIKACH

MIODOWNIKI W SŁOIKACH

nazwa

Wykonanie

Miodowniki pieczone w słoikach to bardzo fajny pomysł na słodki prezent. Przezroczysty słoik aż prosi się, by przepasać go świąteczną wstążką, a potem owinąć w folię i podarować komuś, kto na to zasłużył.
Poniższy przepis to wersja podstawowa, warto urozmaicić ją o przyprawy korzenne, orzechy, bakalie.
Składniki (na 4 słoiki o poj. 200 ml)
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g płynnego miodu + 4 łyżki do polania
szczypta soli
2 jaja
150 ml mleka
50 ml oleju
kasza manna
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę z proszkiem. Dodać miód, sól, jajka, mleko i olej. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie.
Wnętrza słoików wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Słoiki napełnić ciastem do 2/3 wysokości.
Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Gdyby miodowniki zbyt szybko się rumieniły, przykryć wierzch folią aluminiową.
Przed podaniem każde ciasto polać łyżeczką miodu.
Smacznego!
(przepis pochodzi z magazynu Sielskie Życie 6/2013)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/12/miodowniki-w-soikach.html