ßßß Cookit - przepis na Krem z pieczonej papryki z kozim serem i chorizo

Krem z pieczonej papryki z kozim serem i chorizo

nazwa

Wykonanie

O tym kremie usłyszałam od mojej przyjaciółki która jadła go w jednej z krakowskich restauracji. I tak go zachwalała, że postanowiłam go zrobić. W oryginale krem podawany był z fetą ale zmieniłam ją na kozi ser i moim zdaniem efekt końcowy jest całkiem ok. Nie przepadam za papryką ale szczerze muszę przyznać że to jedna z lepszych zup jakie miałam okazję zrobić. I rozumiem zafascynowanie tą zupą. Całkowicie straciłam dla niej głowę. Pyszna, gęsta, lekko ostra i z wkładką w postaci podsmażonej kiełbasy chorizo. Idealnie rozgrzewająca. Doskonała na jesienną pluchę:)
Składniki:
5 dużych papryk
1 l buliony warzywnego lub rosołu
2 łyżki koziego sera
sól
pieprz
1 łyżeczka pasty chili (użyłam pasty chipotle)
kawałek kiełbasy chorizo
Wykonanie:
Paprykę przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ułóż ją na macie do pieczenia skórą do góry i opiekaj w piekarniku do momentu gdy skórka się przypiecze (nastawiłam piekarnik na 180 stopni z funkcją grilla). Gdy lekko wystygnie zdejmij skórę. Gdy jest przypieczona schodzi w zasadzie sama. Zmiksuj paprykę. Miksuj ją dłuższą chwilę wtedy zupa będzie bardziej gładka. Zagotuj bulion. Dodaj zmiksowaną paprykę. Jeśli lubisz gęstsze zupy dodaj mniej bulionu lub zwiększ ilość papryki. Całość zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i chili. Na koniec dodaj ser- wg gustu. Chorizo pokrój na plastry i podsmaż na patelni- nie dodawałam żadnego tłuszczu. Gotuj zupę jeszcze przez chwilę i podawaj z chorizo.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2014/10/krem-z-pieczonej-papryki-z-kozim-serem.html